Samisk håndverk

hantverk

I Sameland har de flere hundre års gamle tradisjoner når det kommer til håndverk. Dette kalles for duodji, og er samenes tradisjonelle kunsthåndverk. På norsk blir det også kalt for sløyd, eller nærmere sagt å sløyde, og produktene som blir lagt på traidsjonelt samisk vis blir kalt samesløyd.
Naturlige materialer er sentralt i produksjon av duodji. Materialer som blir brukt er for eksempel skinn, pels, tre, trerøtter, horn og bein fra forskjellige dyre- og fuglearter. Noe som kanskje ikke kommer som en overraskelse er at reinsdyr er sentralt i håndverket. Du finner også andre materialer som tinn, ull og glassperler.

Det er utrolig mye vakkert samene laget med helt grunnleggende verktøy. Fra sprakende folkedrakter til slirer med innrisninger og embosser. Hvis du bor i Oslo-området så kan det være interessant å ta en tur på julemarkedet på Aker brygge. Der har en samisk lavo fast plass hvert år og her kan man kjøpe massevis av tradisjonelle samiske håndverksgjenstander. Det man lager med disse materialene er egentlig det meste man kunne trenge. Det er alt fra klær, smykker, trekopper, melkekopper, pulker og ski. Form og farger varier veldig fra distrikt til distrikt, og her kan vi virkelig se at den samiske kulturen blir velbevart. Ikke nok med det, men man finner også helt egne tradisjoner fra familie til familie.

hantverk1I Norge er det mulig å utdanne seg innen faget, og da er det to år på videregående pluss to år i praksis på en fabrikk som gjelder. Man har også mulighet til å ta master i duodji på høgskolen i Oslo. Studiet gjennomføres ved Samisk høgskole. Samekniven har blitt en eksportvare med høy kvalitet. Denne kniven blir som oftest laget av det beste stålet man kan få tak i i Sverige. Eggen er veldig bred, og kniven er en allsidig kniv som er like praktisk foran peisen hjemme som i sekken på lengre turer. Sameknivene er også kjent for å være veldig lange. Men det er ikke alltid tilfellet. Du kan få tak i en samekniv med bare 6 cm egg, og selv om dette ikke er helt hva samekniven originalt var bygget for, så er disse knivene også veldig hendige å ha med seg på dagsturen.

Samene har gjennom alle tider levd av naturen, og på den måten gjennom generasjoner lært seg å utnytte alt fra bjørkenever til mose på best mulig måte. Ikke nok med det, men estetikken i tingene de lager er rett og slett helt unik. Dette er noe som man ikke ser noe som helst annet sted i verden, og kvaliteten på det de lager er også utrolig bra. Kanskje en kaffekopp, samekniv eller en tradisjonell samisk folkedrakt ligger under juletreet i år? Hvem vet? Når det er sagt, så er det kanskje litt ekstremt å kle seg i den samiske folkedrakta hvis man ikke selv er same. Man tråkker i alle fall på noens tær ved å gjøre dette.

Privacy Policy