Riddoduottar Museat

0

Sist jeg var norpå besøkte jeg Riddoduottar Museat. Det er organisasjonen som ivaretar de samiske samlingene nordpå. Jeg fikk oppleve kulturelt mangfold fra kyst til vidde, gjennom gjenstander, fotografier og immaterielle kulturminner. De har den største kulturhistoriske gjenstands-samlingen av de samiske museene i Norge. Samlingen relaterer seg til næringsutøvelse, hushold, religion, håndverk/duodji og billedkunst med opprinnelse i hele Sápmi.

Riddoduottar Museat ble etablert i 1972, som det første samiske museet i Norge. Hensikten med etableringen var å fremme samisk kultur og styrke samenes status som folkegruppe. Selv om jeg tror det også var snakk om å kjøpe seg ro fra en samisk nasjonalistbevegelse som ble mer og mer høylytt. Det er nå det største samiske museet i landet. I utemuseet finnes samiske bygninger, blant annet et unikt gårdsanlegg og et flere tusen år gammelt fangstanlegg for villrein, som ikke nødvendigvis er samisk.

De har også en av verdens største samlinger av tradisjonelle samiske klær. I utstillingene kan du se eksempler på samiske klesskikker fra ulike områder og tidsperioder.

De Samiske Samlinger forvalter også verdens største samling av samisk samtidskunst med en imponerende kunstsamling bestående av nærmere 900 verk.

Fagenhet for bevaring arbeider med konservering, samt bevaring av tradisjonell teknologi og terminologi. Samisk kulturminnevern er et fagområde ved RDM. RDM deltar også i forvaltningen ved utførsel av samiske kunst- og kulturgjenstander fra Norge, og arbeider i tillegg aktivt for å skaffe tilbake gjenstander som i tidligere tider ble ført ut av Sápmi.

Jeg koste meg storslagent der og vil gjerne gi en varm takk til staben for omvisningen og for det gode arbeidet som de gjør. Jeg kommer nok tilbake en annen gang.

Share.

About Author

Comments are closed.

Privacy Policy