Nisjekunst og deres utviklingsretninger

Nisjekunst, eller spesiell kunst om du vil, finnes i svært mange ulike former og uttrykk. Ofte er dette former for kunst som bryter med konvensjonelle normer i den etablerte kunstverdenen, og kan også være rett og slett upopulære typer kunst eller former for kunst som ikke er akseptert blant folk flest eller av kunstkritikere, for eksempel ulike former for visjonær kunst eller gatekunst. Denne typen kunst må ofte finne andre arenaer enn gallerier og museer for å kunne nå publikum med sitt artisteri, som for eksempel festivaler, andre typer samlinger, på utendørsområder som parker eller bygninger. Med internett ble det åpnet en ny stor arena for nisjekunst, med mye større mulighet for å nå et nisjepublikum, og også med ulike former for mulig økonomisk støtte for kunstnere, som Kickstarter. Dette gir muligheter for kunstnere som ikke er etablert, samtidig som det kan være vanskelig å finne fram i jungelen av kunst, og å utmerke seg i den enormt store mengden kunst som ligger ute på nettet. Her kan du lese om noen former for nisjekunst.

Manga

manga1Det er kanskje usikkert om manga, eller japansk tegneserie, kan kalles for nisjekunst nå for tiden, siden det har økt så mye i popularitet de senere årene. I Japan har tegneserier alltid blitt anerkjent som kunst, mens denne kunstformen ikke har hatt særlig høy status her i vesten. Animé er det japanske ordet for tegnefilm, og det er ofte slik at populær manga blir til animé, og også noen ganger omvendt. Tegnestilen i manga er svært distinkt og er veldig annerledes enn den vi har vært vant til her. Manga må også leses fra høyre mot venstre. Nå som flere utenfor Japan virkelig har fått øynene opp for manga og animé, blir det også brukt på mange ulike måter. Et perfekt eksempel på moderne manga kan du se dersom du sjekker ut Koi Princess, et spill på Dunder Casino. Her ser du både tegnestilen og en del av den symbolikken som er vanlig i manga.

Samisk kunst

Det finnes flere typer samisk kunst. Tradisjonell samisk kunst kalles duodji, og det var vanlig i samisk kultur at de fleste gjenstander ble utsmykket, også hverdagsgjenstander. Det skilles mellom duodji, og moderne samisk kunst som kalles dáidda. Dette er altså et begrep som benyttes for nyere samisk kunst. Den mest kjente samiske billedkunstneren er kanskje John Andreas Savio. Han laget bilder for det meste i tresnitt, og var blant annet inspirert av vidda, ensomhet, reinen, natur, død. Dessverre døde han av tuberkulose bare 36 år gammel, og det var først etter dette at interessen for kunsten hans våknet.

Håndmaling

Dette er en form for nisjekunst innenfor kroppsmaling, og det er bare fantasien som setter grensen for hvilke motiver som kan males! Kroppsmaling er en form for kroppskunst som egentlig har eksistert svært lenge, siden de aller fleste stammekulturer utøvde en eller annen form for kroppsmaling med naturlige pigmenter eller leire. I moderne kroppsmaling brukes nå ofte allergivennlig spesialmaling som er lett å fjerne. Kroppsmaling har også blitt brukt for å spre politiske budskap, for eksempel mot bruk av pels. Det finnes mange festivaler for kroppsmaling, den største heter World Bodypainting festival.

Kunstfilm

the-lady-from-sDette er et begrep som benyttes på film som er tiltenkt et nisjemarked heller enn et stort publikum. Dette er ofte filmer som blir ansett som mer kunstnerisk ambisiøse, og de har ofte et svært lavt budsjett, benytter seg av amatørskuespillere eller mindre kjente skuespillere, og bryter med Hollywood-måten å fortelle historier, og ofte også med andre “filmkonvensjoner”. Kunstfilm vises ofte på spesielle kinoer eller festivaler, og er avhengig av bloggere, kritikere og fans for å promotere filmene, da det ofte ikke finnes penger til markedsføring av disse filmene. Et eksempel på kunstfilm er for eksempel film noir-sjangeren fra 50-tallet. Sjekk for eksempel ut The Lady from Shanghai. Det er ikke alltid like lett å skille mellom kunstfilmer og kommersielle filmer, berømte skuespillere kan delta i kunstfilmer, og noen kommersielle filmer har et seriøst innhold og avantgarde-elementer.

Privacy Policy