Det samiske kuppet

En same utenom det vanlige

samer5Regjeringen har lenge forsøkt å «gjøre om» på samer. Får dem til å slutte med sin historiske, tradisjonelle sysselsetting (rein) og gå over til «normalt» arbeid. Dette har blitt gjort på mange ulike måter, men den dagen i dag er det fortsatt en rekke flyttsamer der ute som tviholder på sin kultur. Andre har klart å få både i pose og sekk – Jan Even Tretnes er et godt eksempel. Den samiske multimillionæren har tjent hver krone gjennom hardt arbeid – og et lite kupp. Den lutfattige familien fikk så vidt endene til å møtes når Jan Even kjøpte sitt første biljardbord og leide det ut. Få år senere hadde han en rekke jukebokser, spilleautomater, biljardbord og andre typer pengemaskiner stående i Finnmark. Selskapet hans vokste som på gjær – mye av takken gir Tretnes til sin egen spillegalskap. Han elsket spill, og spillene elsket ham. Etter hvert var hans maskiner å finne overalt i Finnmark, og store investorer begynte å legge merke til den unge gründeren. Det var slik det samiske kuppet gikk i boks.

Trangsynt politikk går ingen vei

Jan Even Tretnes holder fortsatt på med pengespill den dagen i dag, og er svært forundret over spilleforbudet som staten fikk på plass i 2007. For han bor stor deler av året i Thailand, der befolkningen spiller ulike pengespill i smug hver eneste dag, til tross for det statlige forbudet mot alle mulige pengespill. Altså vet samen at forbud ikke hjelper, folk spiller uansett på nett via nettsider som . Spillforbud hjelper kun kriminelle elementer gjennom ulovlige spilleklubber. Når den norske staten til slutt fjerner skylappene, vil Tretnes garantert være en av de første til å tilby spennende, moderne spill for den norske befolkningen. Helt lovlig, og med myndighetenes hjelp. Nei, trangsynt politikk går virkelig ingen vei.

Det samiske kuppet

På slutten av 90-tallet var selskapet til Jan Even Tretnes i sterk vekst, og to investorer tilbød samen en sum han ikke kunne avslå for å selge sitt livsverk. Summen ble satt til over tretti millioner kroner, og det virket som at det hele skulle ende der for den unge mannen fra Karasjok. Men neida – investorene klarte nemlig ikke å utrette noe som helst. Ting gikk nedover, for man må være fra Finnmark for å klare å drive forretninger i Nord-Norge. Dermed kunne Jan Even Tretnes kjøpe tilbake sitt eget selskap for omtrent halvparten av pengene han solgte det for. Dermed doblet han formuen i noe som senere har fått det morsomme navnet «det samiske kuppet». Derfra var veien kort til ære og berømmelse. Nå om dagen er Jan Even en investor av første sort, mens kona Monika fortsatt driver spillefirmaet her hjemme i Norge.

Privacy Policy